ارتباط میدان نزدیک یا NFC (near field communication) یک تکنولوژی ارتباطی بی سیم با فرکانس بالا و دامنه کوتاه می باشد که انتقال داده بین دستگاه را تا فاصله ای در حدود ۱۰ سانتیمتر با فرکانس ۱۳.۵۶ MHZ و بدون نیاز به تنظیمات کاربر، امکان پذیر می نماید. برای اینکه دو دستگاه بتوانند با هم ارتباط برقرار کنند کافیست آنها را در نزدیکی یکدیگر قرار داده که در این حالت رابط کاربری NFC موجود در دستگاه ها به صورت خودکار تنظیمات موردنیاز را انجام می دهد و ارتباط به صورت نظیر به نظیر بین دو دستگاه برقرار می گردد.
NFC یک فناوری تکامل یافته RFID است وبرای اولین بار در سال ۱۹۸۳ اختراع شد، که با استفاده از استاندارد ISO / IEC است. NFC به عنوان یک استاندارد ISO / IEC در سال ۲۰۰۳ به تصویب رسید. انجمن NFC، در سال ۲۰۰۴ توسط نوکیا، سونی و فیلیپس شکل گرفت، و در حال حاضر دارای بیش از ۱۷۵ شرکت عضو، از جمله بانک ها، سازندگان دستگاه های تلفن همراه است. در حوزههای مختلفی مانند پرداختهای الکترونیکی، کارتهای اعتباری شخصی، امنیت فیزیکی و الکترونیکی، پزشکی، دستگاههای تشخیص هویت، تبلیغات و بازاریابی و ارتباطات شبکهها مورد استفاده قرار گیرد.
دانلود بخش اول مقاله معرفی و کاربرد فناوری NFC
کشورهای بسیاری نظیر آمریکا، آلمان، ترکیه، کره جنوبی در حال حاضر در حال بهره برداری و استفاده از مزایای این سیستم می باشند.
این پروتکل که نخستین بار در سال ۲۰۰۳ مطرح و در سال ۲۰۱۰ به طور رسمی تدوین و منتشر شد، اکنون کم و بیش در برخی از محصولات و چیپستها در حال استفاده و استقبال است. به گزارش مؤسسه سینت و به نقل از مؤسسه ژوپیتر، حجم پرداختها و تراکنشهای مالی مبتنی بر NFC در سال ۲۰۱۴ بالغ بر پنجاه میلیارد دلار خواهد بود.
شرکتهای زیادی مانند گوگل (این شرکت سرویس Google Wallet را برای پرداختهای الکترونیکی با دستگاههای موبایل عرضه کرده است)در حال تهیه و تدارک و ارائه سرویسهایی برای NFC هستند و این فناوری را یک عرصه تازه برای ارائه خدمات مورد توجه کاربران قلمداد میکنند.
این تکنولوژی بر اساس شناسایی فرکانس رادیویی (RFID)، برای اولین بار در سال ۱۹۸۳ اختراع شد، که با استفاده از استاندارد ISO / IEC است. NFC به عنوان یک استاندارد ISO / IEC در سال ۲۰۰۳ به تصویب رسید. انجمن NFC، در سال ۲۰۰۴ توسط نوکیا، سونی و فیلیپس شکل گرفت، و در حال حاضر دارای بیش از ۱۷۵ شرکت عضو، از جمله بانک ها، سازندگان دستگاه های تلفن همراه است.

سناریوی کاربرد NFC در زندگی روزمره
برای اینکه واقعی تر ببینیم که NFC چگونه در زندگی ما می تواند اثر بگذارد در یک روز عادی به دنبال استن که یک تاجر است و به سر کار می رود، زندگی او را دنبال می کنیم.
” ساعت زنگ دار او را بیدار می کند. پس از پوشیدن لباس با گوشی هوشمند مجهز به NFC درهای اتومبیل را باز می کند و اتومبیل را روشن می کند. در دفتر، استن با استفاده از گوشی هوشمندخود درب دفتر را باز می کند سپس در دفتر به چند ایمیل پاسخ می دهد سپس برای فروش خانه می رود. در حیاط استن یک نشانه ای برای جلب توجه قرار داده است. این یک نشانه عادی نیست این علامت هوشمند به مشتریان این امکان را می دهد که با گرفتن تلفن همراه خود اطلاعات مربوط به قیمت، ویژگی ها، شماره تماس، را در تلفن خود داشته باشند. استن قبل از خروج از دفتر ۲ بلیط فیلم برای خود و همسرش می گیرد. شب استن و همسرش در مترو برای پرداخت بلیط مترو از گوشی هوشمند خود استفاده می کنند. در مترو آنها به یک پوستر هوشمند می رسند که با گوشی هوشمند خود با نزدیک کردن به آن اطلاعات یک کنسرت را در اخر هفته دریافت می کند سپس اقدام به خرید و ذخیره بلیط ان می کند. در لابی با استفاده از گوشی هوشمند خود اطلاعات فیلم های بعدی را از پوستر های هوشمند دریافت می کند همچنین پول خرید یک بطری آب را نیز با گوشی هوشمند خود می پردازد. انها با ارامش به تماشای نمایش می نشینند.”
همه این کارها با استفاده از یک گوشی هوشمند مجهز به تراشه NFC انجام شد.
سه کاربردی که انجمن NFC (انجمنی متشکل از شرکتها و مراکزی که در جهت رواج NFC میکوشند)ارائه میکند، عبارتند از: به اشتراکگذاری، هماهنگسازی، دادوستد
در این میان، دادوستد از اهمیت بیشتری برخوردار است و نخست آن را بررسی میکنیم. اسمارتفونی را که به تراشه NFC مجهز باشد میتوان به راحتی چنان تنظیم کرد که در نقش یک کارت اعتباری یا کارت سپرده ظاهر شود. کافی است گوشی را در مقابل پایانه پرداخت سازگار با NFC بگیریم تا وجه مورد نظر پرداخت شود. البته، این یکی از کاربردهای اولیه NFC در داد و ستد است. از این فناوری میتوان در کارت کتابخانه، کارت کلید اتاقهای هتل و کارت عبور ادارهها و سازمانها نیز استفاده کرد. حتی کارتهای هویت دولتی مثل گواهینامه رانندگی و پاسپورت را نیز میتوان با NFC جایگزین کرد یا حداقل از این پروتکل برای آنها استفاده کرد. شاید در آینده استفاده از NFC به عنوان کلید نیز منسوخ شود و برای بازکردن قفل درب های منازل از گوشیهای مجهز به NFC یا فناوریهای مشابه استفاده شود.
کاربرد دیگر NFCیعنی به اشتراکگذاری کمی دشوارتر است و علت آن محدودیتهای این فناوری است. در این مورد NFC را میتوان شبیه کدهای QR (بارکدهای مربعی شکل حاوی اطلاعات که با استفاده از اسمارتفونها، کدخوانها و… میتوان انها را خواند)تلقی کرد، با این تفاوت که لازم نیست برنامه خاصی را باز کرده، سپس عکس بگیریم. یک وسیله NFC فعال مانند اسمارتفون میتواند با یک وسیله NFC فعال دیگر یا با یک برچسب غیر فعال ارتباط برقرار کند. این برچسب در واقع یک تراشه کوچک است که دادههای روی آن را میتوان بین دو دستگاه انتقال داد. برچسبهای غیر فعال به جای الکتریسیته از محدوده فرکانس رادیویی ایجاد شده توسط گوشی استفاده میکنند و در نتیجه میتوان با گرفتن گوشی در مقابل برچسب، اطلاعات موجود روی آن را به گوشی منتقل کرد.دبی آرنولد از اعضای مجمع NFC معتقد است استفاده ازNFC برای خواندن برچسب واقعاً هیجانانگیز است. زیرا برچسبهای غیر فعال بینیاز از الکتریسیته و بسیار ارزان هستند و میتوان آنها را در خیلی جاها به کار برد. مثلاً میتوان با گرفتن گوشی در برابر برچسب یک محصول خاص، اطلاعات مربوط به گارانتی آن را به گوشی منتقل کرد. البته همانطور که گفته شد با توجه به اینکه سرعت این پروتکل بسیار کم و کمتر از ۰,۵مگابیت در ثانیه است، نباید انتظار داشت که از آن در مواردی مانند انتقال فیلمهای HD استفاده شود. در نتیجه، معمولاً برای به اشتراکگذاری فایلهای کوچکتری مانند عکس، سندهای متنی و آدرسهای اینترنتی مناسبتر است.
کاربرد دیگرNFC که در بالا نیز ذکر شد، هماهنگسازی بود، به عنوان مثال، با نگاه داشتن یک گوشی در مقابل یک گوشی دیگر، بدون اینکه به رمزعبور نیاز داشته باشیم میتوانیم اتصال بلوتوث یا وای فای گوشی را پیکربندی کنیم.
– انواع NFC
فناوری جدید NFC که تعامل و ارتباط نزدیک دو گوشی موبایل را میسر می کند، دو بخش دارد:
(آزاد ( NFC و (ایمن (NFC
Open NFC همان تعامل دو گوشی مجهز به NFC است یا می توان از یک گوشی NFC برای خواندن برچسب جهت دریافت محتوا یا انجام عملیات خاص استفاده کرد.
از طرف دیگر بااستفاده ازSecure NFC می توان از گوشی موبایل یک کیف پول مجازی یا کارت اعتباری برای پرداخت هزینه ها استفاده نمود.
در حال حاضر، NFC از نظر سودآوری به عنوان یکی از هیجان انگیزترین حوزه ها در صنعت به شمار می رود. پروژه های از پیش برنامه ریزی شده نشان می دهند که تا سال ۲۰۱۳ بیش از ۷۰۰ میلیون گوشی مجهز به NFC فروخته خواهد شد. اگر چه، ممکن است تمرکز کنونی نوکیا بر Secure NFC به اندازه تشخیص پتانسیل Open NFC هزینه بر باشد. نوکیا به عنوان یکی از پیشگامان در فناوری NFC و یکی از بنیانگذاران NFC Forum معتقد است open NFC نسبت به Secure NFC تاثیر بیشتری در رفتار مشتری و اکوسیستم NFC خواهد داشت.
Open NFC این پتانسیل را دارد که تعداد بسیار زیادی فرصت شغلی برای برنامه نویسان، خرده فروش ها، آگهی دهندگان، کارخانه های الکترونیک را ایجاد کند.
برچسب های NFC که تنها چند سنت قیمت دارند، پتانسیل بالایی در اختیار آگهی دهندگان، خرده فروشان قرار می دهند تا امکان دسترسی، دادن جایزه و در تماس ماندن با مشتری ها را فراهم کنند. این برچسب ها می توانند در هر مکانی استفاده شوند. مثلا مکان های فروش تلفن همراه، کافی شاپ ها یا سوپرمارکت، موقعیت هایی هستند که نتایج فوری و قابل اندازه گیری را ایجاد می کنند. اما بهترین قسمتش این است که خواندن برچسب های NFC نیاز به زیرساخت کمی نسبت به حجم انبوه دستگاه های NFC موجود در بازار دارد.
علاوه بر خواندن برچسب ها، مردم با Open NFC می توانند به راحتی گوشی های NFC خود را با آهسته ضربه زدن به گوشی دیگری ارتباط دهند. شما به راحتی می توانید فایل های خود مانند تصاویر و بازی های دونفره را بدون احتیاج به صرف وقت برای جفت کردن دو دستگاه از طریق بلوتوث با گوشی دیگر مبادله کنید.
با Open NFC راحت تر می توانید گوشی NFC خود را به هدفون ها یا بلندگوهای بی سیم مجهز به NFC مرتبط سازید. بنابراین می توانید وقتی از پیاده روی به خانه برمی گردید، به راحتی با پخش کننده موسیقی NFC خود به بلندگوهای خانه ضربه بزنید و بدون هیچ گونه اختلال، به موسیقی گوش دهید. به سادگی قابل تصور است که برنامه های زیادی برای دستگاه ها و صنایع الکترونیک مصرف کننده ساخته خواهد شد.
از طرف دیگر، به نظر می رسد Secure NFC محدود به تعداد کمی از تامین کنندگان سرویس باشد و مقداری زمان می برد تا رفتار مشتری ها تغییر کند، تا این حد که مردم زیادی قادر باشند برای پرداخت بلیط قطار از طریق تلفن همراهشان احساس امنیت کنند یا چیز گران قیمتی بخرند. نوکیا در لندن secure NFC را در دستگاه هایی که شامل Oyster Card برای سفر در حمل و نقل عمومی هستند ایجاد کرده است. کمی طول می کشد که Secure NFC بخش عمده ای از فعالیت های روزانه یک شخص معمولی را بگیرد. و زمانی که Secure NFC در نهایت به همه پرداخت ها گسترش پیدا کند.
کاربردهای استفاده از فناوری NFC
با توجه به سه شیوه معرفی شده در بخش قبل، کاربردهای متنوعی جهت استفاده از فناوری NFC مطرح شده است که از مهم ترین آنها می توان به موارد زیر اشاره نمود.
۱– پرداخت سیار: با استفاده از یک دستگاه مجهز به NFC می توان از طریق نزدیک کردن گوشی به پایانه های پرداخت الکترونیک تعبیه شده در فروشگاه ها و با وارد کردن کد شناسایی شخصی ، عملیات پرداخت را انجام داد. درحقیقت در این روش می توان از گوشی موبایل به عنوان یک کیف پول الکترونیکی استفاده کرد که نسخه مجازی کارت های اعتباری فردا را در خود جای داده است.
۲– بلیط سیار: در این کاربرد، تلفن همراه مجهز به فناوری NFC به عنوان بلیط الکترونیک عمل می کند. به عنوان نمونه، با نصب پایانه های NFC در ایستگاه های مترو یا اتوبوسها، می توان از این شیوه برای استفاده از سیستم حمل و نقل عمومی استفاده نمود.
۳– پوسترهای هوشمند: پوسترهای تبلیغاتی با استفاده ازفناوری NFC می توانند به پوسترهای هوشمند تبدیل شوند. در این حالت، روی سطح پوستر یک برچسب NFC قرار می گیرد و اشخاص با نزدیک نمودن گوشی تلفن همراه مجهز به فناوری NFC به این برچسب، می توانند به اطلاعات بیشتری در مورد محصول یا سرویس مورد تبلیغ دریافت نمایند.
ادامه مقاله را در لینک دانلود پایان نامه – سیستم های پرداخت الکترونیک مبتنی بر فناوری NFC ببینید
به صورت خلاصه می توان در صورت استفاده از این فناوری از این مزایا بهره برد:
• استفاده اسان
• چند منظوره بودن
• تولید درامد جدید
• تسهیل استفاده از تکنولوژی های مختلف
• کاهش انتقال پول نقد
• صرفه جویی در وقت
انواع مختلف انتقال داده توسط NFC
رابط NFC در دو وضعیت مختلف می تواند داده ها را منتقل کند: فعال و غیرفعال
یک دستگاه فعال قادر است فرکانس رادیویی خود (RF) را تولید و به محیط اطراف ارسال کند. در مقابل، یک دستگاه غیرفعال توانایی تولید این امواج را نداشته و از امواج تولیدی دستگاه مقابل استفاده می کند. بهتر است دستگاه هایی که از باتری داخلی بهره می گیرند، در حالت غیرفعال قرار داشته باشند تا نیازی به مصرف انرژی داخلی نباشد. از این رو پروتکل موجود در NFC می تواند حتی در زمان هایی که تلفن همراه خاموش است نیز به کار خود ادامه دهد. ارتباط بین دو دستگاه فعال را یک تبادل فعال و ارتباط بین دو دستگاه که یکی فعال و دیگری غیرفعال است را تبادل غیرفعال می نامند.
– مقایسه بلوتوث با NFC
در این بخش به مقایسه فناوری NFC با بلوتوث و سایر شبکه های بیسیم خواهیم پرداخت.
در شکل ۱ می توانید مقایسه ای اجمالی از NFC با مقیاس های فاصله و سرعت انتقال با سایر فناوری های بیسم را مشاهده کنید.
شکل ۱- ۱- مقایسه فناوری NFC با سایر فناوری های بی سیم
ادامه مقاله را در لینک دانلود پایان نامه – سیستم های پرداخت الکترونیک مبتنی بر فناوری NFC ببینید